Έξυπνες πόλεις και Τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ)

# Διαβάστε το άρθρο μας

smart-cities-and-ai.jpeg

Η πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη ξεκλειδώνει όλο και περισσότερο τις πόρτες σε ευκαιρίες, ειδικά για την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων. Οι εργασίες που κάποτε εκτελούνταν χειροκίνητα από τους ανθρώπους έχουν αναλάβει από την τεχνητή νοημοσύνη που σηματοδοτεί μια εποχή εξέλιξης στην τεχνολογία. Πολλοί έχουν εκτεταμένη άποψη ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για έναν αντίκτυπο στον κόσμο μας που είναι μεγαλύτερος από τη Βιομηχανική Επανάσταση.

Με κάποιες πραγματικές γνώσεις από λίγες τεχνολογικά ορατές πόλεις σε όλο τον κόσμο, συγκεντρώσαμε πολύ χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη που αλλάζει
το παιχνίδι στην τάση της έξυπνης πόλης.

Εκπαιδεύοντας το Άμστερνταμ

Το Άμστερνταμ ήταν πάντα πρωτοπόρος στην τεχνολογία. Η ελευθερία είναι στον αέρα της και όλοι και οποιοσδήποτε στην πόλη έχει την ευκαιρία να διαμορφώσει θετικά τη σκέψη του απέναντι στην τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη.

Με τον ίδιο ενθουσιασμό, η Growth Tribe Academy, ειδική στη διδασκαλία και τις δεξιότητες ψηφιακής ανάπτυξης (μέσω πρακτικών μαθημάτων που διδάσκονται σε εταιρικές ομάδες) εγκαινίασε τη μία και μοναδική ακαδημία hacking ανάπτυξης στο Άμστερνταμ το έτος 2015. Αργότερα, στις 15 Σεπτεμβρίου 2017, μια νέα Κυκλοφόρησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη που στοχεύει στην εκπαίδευση του κοινού ανθρώπου σχετικά με τη μηχανική μάθηση (ML) και την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή είναι μια πραγματική ευκαιρία για άτομα με μηδενικές γνώσεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την ML.

Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε πρόσφατα είναι ένα παράδειγμα καινοτομίας που ηγείται της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Το πρόγραμμα διδάσκει στους συμμετέχοντες πώς εταιρείες όπως το Netflix και η Amazon χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη. Επίσης, διδάσκει στους μαθητές πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λήψη αποφάσεων με αυξημένη πρόσβαση σε πληροφορίες.

Το πρόγραμμα έχει συνεργαστεί με το StartupAmsterdam, την πλατφόρμα Dataiku Data Science και τη Microsoft.

Η αντιδήμαρχος Kajsa Ollongren είπε ότι «Η φυλή της ανάπτυξης δείχνει πώς πρέπει να μοιάζει η εκπαίδευση στο μέλλον». Είμαι περήφανος που αυτός ο κορυφαίος οργανισμός έχει δεσμευτεί να μειώσει το χάσμα στις ψηφιακές δεξιότητες. Αυτό τοποθετεί το Άμστερνταμ στον χάρτη ως πρόδρομο στη σύγχρονη εκπαίδευση, με έμφαση στις νεότερες ψηφιακές δεξιότητες».

Επιπλέον, ο Hans Bos, ο Εθνικός Υπεύθυνος Τεχνολογίας της Microsoft Ολλανδίας είναι της πεποίθησης ότι η πρόοδος στις ψηφιακές δεξιότητες πρέπει να τονιστεί στον τομέα της εκπαίδευσης. Με αυτό η Ολλανδία μπορεί να συμβαδίσει με τον αγώνα. Και το AI και το ML είναι εξαιρετικά σημαντικά για αυτό.

Εκτός από αυτήν την πρωτοβουλία, η ακαδημαϊκή κοινότητα του Άμστερνταμ εργάζεται σε συνεργασία με τον βιομηχανικό τομέα για την τεχνητή νοημοσύνη. Δύο πανεπιστήμια της πόλης παρέχουν κοινό μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Τα εργαστήρια Qualcomm-QUVA, UvA-Bosch Delta lab, Amlab, ILPS και Intelligent Sensory Information Systems είναι παραδείγματα ακαδημαϊκών εργαστηρίων που συνεργάζονται με βιομηχανίες. Το Επιστημονικό Πάρκο του Άμστερνταμ είναι ο κόμβος καινοτομίας όπου η ακαδημαϊκή κοινότητα διεξάγει έρευνα με επιχειρήσεις.

Στις 11 και 12 Οκτωβρίου, το Άμστερνταμ έγινε μάρτυρας του μεγαλύτερου συνεδρίου εφαρμοσμένης τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο που ονομάζεται World Summit AI. Στη σύνοδο συμμετείχαν περίπου 200 ομιλητές από εταιρείες που εφαρμόζουν την τεχνητή νοημοσύνη στις καθημερινές τους λειτουργίες, όπως η Apple, η Uber, η NASA, η IBM Watson και τα Ηνωμένα Έθνη.


Μια κινεζική έξυπνη πόλη πλήρως τροφοδοτούμενη από AI

Υπάρχει μια πόλη στην Κίνα που δείχνει πραγματικά στον κόσμο την αναλαμπή του πραγματικού μέλλοντος με την τεχνητή νοημοσύνη. Εάν θέλετε απλώς να μάθετε πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει τα συστήματα υποδομής εν κινήσει, μπείτε στην πόλη του Hangzhou. Πάνω από 9 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην πόλη και προφανώς, οι κινήσεις όλων παρακολουθούνται από την τεχνητή νοημοσύνη και καταγράφονται στη βάση δεδομένων.

ΤΟ 2016, η κυβέρνηση του Hangzhou ξεκίνησε ένα έργο γνωστό ως «City Brain» σε στενή συνεργασία με την Alibaba και τη Foxconn. Από εκεί και πέρα, η τεχνητή νοημοσύνη φροντίζει για κάθε byte δεδομένων όπου είναι δυνατό.

Στο πλαίσιο του έργου, κάθε άτομο παρακολουθήθηκε ενώ ήταν ενεργό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ψώνια, μετακινήσεις στην πόλη και μετακινήσεις. Όλες αυτές οι δραστηριότητες απορροφήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη στη βάση δεδομένων για τη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο.

Τελικά, δόθηκε χώρος στην τεχνητή νοημοσύνη για να επεκτείνει ένα νευρωνικό δίκτυο σε όλη την πόλη. Παροχή νερού, ο αριθμός των συνωστισμών (σε εξαιρετικές περιοχές) συγκεντρώθηκε επίσης στη βάση δεδομένων. Στη συνέχεια, η τεχνητή νοημοσύνη δημιούργησε μια επίγεια ύπαρξη μεταξύ των κατοίκων της πόλης.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον New Scientist, το έργο γνώρισε τεράστια επιτυχία με εγκληματικές δραστηριότητες, τροχαία ατυχήματα και κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Το City Brain όχι μόνο ειδοποιεί τις αρχές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και κρίσης, αλλά προειδοποιεί επίσης τους πολίτες για αντίξοες καιρικές συνθήκες και αυξανόμενη κυκλοφοριακή συμφόρηση σε πραγματικό χρόνο μέσω εφαρμογών για κινητά. Επιπλέον, τα εργαλεία με τεχνητή νοημοσύνη βοηθούν τους ανθρώπους να προβλέπουν μελλοντικές καταστάσεις σχετικά με τους δρόμους και τις μετακινήσεις.

Και όσον αφορά τη συναίνεση των πολιτών για τη χρήση προσωπικών δεδομένων, ο Xian-Sheng Hua, διευθυντής τεχνητής νοημοσύνης στην Alibaba λέει, «στην Κίνα, οι άνθρωποι ανησυχούν λιγότερο για το απόρρητο, κάτι που μας επιτρέπει να κινούμαστε πιο γρήγορα».

Αυτό το έργο δείχνει ξεκάθαρα ότι η Κίνα μπορεί να γίνει η περιοχή όπου οι αφάνταστα φιλόδοξες πρωτοβουλίες μπορούν να τεθούν σε δοκιμασία.

Με μεγάλη επιτυχία, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε μια τέτοια πλατφόρμα εξαπλώνεται και σε άλλες πόλεις της Κίνας. Με τη διαφορά στη χρήση δεδομένων, άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο μπορούν να δοκιμάσουν σε τέτοιο επίπεδο.


(AI) Τεχνητή Νοημοσύνη στο Χονγκ Κονγκ

Το Χονγκ Κονγκ είναι ένα άλλο μέρος όπου η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί για την πόλη. Η πόλη αυξάνει συνεχώς τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους κυβερνητικούς και δημόσιους τομείς. Όντας μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες πολιτείες του κόσμου, καλωσορίζει την εφαρμογή AI και ML με μεγάλες προκλήσεις.

Ακόμα στην εξελικτική διαδικασία, το Χονγκ Κονγκ βιώνει μια μεταβατική περίοδο με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης να εξαπλώνεται στην πόλη βήμα προς βήμα.

    Το νοσοκομείο στο Χονγκ Κονγκ έχει αναπτύξει τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία εβδομαδιαίων προγραμματισμένων εργασιών για χιλιάδες νοσηλευτές. Επειδή το χειρίζεται η τεχνητή νοημοσύνη, τα χρονοδιαγράμματα είναι ακριβή και εξοικονομούν χρόνο.
    Οι αιτήσεις βίζας στην πολιτεία εξετάζονται στενά από την AI. Αυτό δεν αφήνει περιθώρια για λάθη ή κακή συμπεριφορά.
    Η τεχνητή νοημοσύνη μόλις άρχισε να χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση δυσμενών κλιματικών αλλαγών. Καθώς η περιοχή είναι επιρρεπής σε έντονες βροχοπτώσεις με τη στάθμη της θάλασσας να ανεβαίνει στο λιμάνι Victoria περισσότερο από ποτέ, ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη για τον μετριασμό των δυσμενών επακόλουθων συνεπειών.
    Αισθητήρες που χειρίζεται η τεχνητή νοημοσύνη εγκαθίστανται σε όλη την πόλη για τη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τη ρύπανση, τις κατολισθήσεις, την κατανάλωση νερού και ενέργειας. Η πόλη σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των αισθητήρων στο εγγύς μέλλον.
    Καθώς είναι μια κατοικημένη πόλη, η κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι ένα κοινό πρόβλημα. Έτσι, το 80% των δρόμων της πόλης είναι υπό την επιτήρηση αισθητήρων.
    Ως μέρος του στόχου της έξυπνης πόλης, η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι πραγματοποιούν καθημερινές συναλλαγές. Σχεδιάζει μια πλατφόρμα που θα επιτρέπει στους πολίτες να πραγματοποιούν πληρωμές απλά μέσω των αριθμών του κινητού τους. Σύμφωνα με τις εκθέσεις, η πρωτοβουλία προγραμματίζεται να ξεκινήσει φέτος.
    Η πόλη θέλει να μεταμορφώσει την «ψηφιακή περσόνα». Σχεδιάζει να δημιουργήσει e-Identity για κάθε άτομο με την εφαρμογή της AI. Αυτό θα διασφαλίσει ότι όλοι διαθέτουν έναν αξιόπιστο έλεγχο ταυτότητας και μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε κάθε είδους ιδιωτικές και δημόσιες υπηρεσίες online χωρίς καμία ταλαιπωρία.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ είναι έτοιμη να κάνει μεγαλύτερα σχέδια με την τεχνητή νοημοσύνη που θα αλλάξει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων και τον τρόπο λειτουργίας των πόλεων. Υπάρχουν πολλές περισσότερες πόλεις στον κόσμο που ακολουθούν την τάση με κάποιες μεταθέσεις και συνδυασμούς εδώ και εκεί που ταιριάζουν με τις ανάγκες της πόλης.