Έξυπνες πόλεις με επίκεντρο τους πολίτες

# Διαβάστε το άρθρο μας

smartest-cities-centred-citizens.jpg

Πέρυσι, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Γουέστμινστερ ξεκινήσαμε την καμπάνια μας Έξυπνη Πόλη για Όλους με αποστολή να λύσουμε τα ζητήματα της κοινότητάς μας ακούγοντας τις ανησυχίες τους και εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε τη ζωή όλων όσων αλληλεπιδρούν με την πόλη.

Ελπίζαμε να προσεγγίσουμε όλες τις γωνιές της κοινότητας εγκαινιάζοντας πρωτοβουλίες
στις οποίες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν όλοι. Ως αιχμή του δόρατος αυτής
της φιλοδοξίας, ξεκινήσαμε την εναρκτήρια Πρόκληση Καινοτομίας μας.

Ομοίως με το πρόγραμμα έξυπνων πόλεων της Βαρκελώνης, στο οποίο οι πολίτες συμμετείχαν στο 70% των αναπτυξιακών προτάσεων της πόλης, η Πρόκληση κάλεσε ιδέες για το πώς το Συμβούλιο θα πρέπει να βελτιώσει την πόλη, με τη νικήτρια ιδέα να υλοποιηθεί αργότερα φέτος. Η ιδέα πίσω από την πρόκληση ήταν να βάλουμε τους πολίτες μας στο επίκεντρο των σχεδίων μας για την πόλη, αλλά πώς λειτουργεί στην πράξη μια έξυπνη πόλη με επίκεντρο τον πολίτη;

Αφήνουμε τους πολίτες μας να αποφασίσουν για το μέλλον της πόλης

Κατά την έναρξη της εναρκτήριας Πρόκλησης Καινοτομίας, είχαμε ελάχιστες προσδοκίες για το πόσα άτομα θα συμμετείχαν ή ποια θα ήταν τα αποτελέσματα και ήμασταν πραγματικά έκπληκτοι από το επίπεδο ανταπόκρισης που λάβαμε.

Η πρόκληση ήταν ανοιχτή για λιγότερο από δύο μήνες και κατάφερε να λάβει 219 ιδέες από ένα ευρύ φάσμα της κοινότητας – ακόμα και από μια κάτοικο του Γουέστμινστερ που, στην εντυπωσιακή ηλικία των 90 ετών, μίλησε μέσω της συμμετοχής της με έναν από τους συναδέλφους μας, έτσι ώστε θα μπορούσε να υποβληθεί διαδικτυακά για λογαριασμό της. Το επίπεδο ανταπόκρισης ήταν πραγματικά συγκινητικό και μας επέτρεψε να ακούσουμε απευθείας από όσους ζουν, εργάζονται και επισκέπτονται την πόλη μας για τις δημιουργικές ιδέες τους για το πώς να βελτιώσουμε το Westminster.

Τι δημιουργεί μια πραγματικά έξυπνη πόλη

Για να δημιουργήσουμε μια έξυπνη πόλη, γνωρίζαμε ότι οι πολίτες μας θα ήταν στο επίκεντρο όλων όσων κάναμε. Αν και η ενθάρρυνση της ψηφιακής ένταξης παραμένει ζωτικής σημασίας για το μέλλον των κατοίκων και των επιχειρήσεων μας, έχουμε διαπιστώσει ότι οι ανθρώπινες πινελιές στην κοινότητά μας είναι αυτές που μπορούν να κάνουν μια πόλη πραγματικά έξυπνη. Για παράδειγμα, χωρίς τις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις των Smart School Challenges ή τις συνεδρίες που πραγματοποιούνται στο Innovation Hub μας, δεν θα είχαμε λάβει τόσο ενδιαφέρουσες ιδέες από διαφορετικές κοινότητες. Στην πραγματικότητα, η ηλικιακή ομάδα που ανταποκρίθηκε περισσότερο στην πρόκληση ήταν 16-24 ετών. Με τους νέους να αναφέρονται συχνά ως η ομάδα με την οποία είναι πιο δύσκολο να συνεργαστείς, αυτά τα αποτελέσματα είναι πραγματικά ενθαρρυντικά και υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι μελλοντικές γενιές ενστερνίζονται τον ρόλο τους ως ηγέτες ενός πιο προοδευτικού μέλλοντος.

Σχέδια για το μέλλον

Η έναρξη της Πρόκλησης Καινοτομίας ήταν τόσο ικανοποιητική καθώς έχει αποδείξει ότι είμαστε σε θέση να προσεγγίσουμε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων στην κοινότητά μας και, προχωρώντας προς τα εμπρός, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τη δέσμευση που έχουμε τώρα με μερικά από τα πιο δύσκολα κοινότητες πρόσβασης. Πράγματι, στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να ακούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοί μας, ώστε η πόλη μας να εξελιχθεί με την κοινότητα που την κατοικεί.

Επί του παρόντος, βρισκόμαστε στη διαδικασία σύνταξης των ιδεών από την Πρόκληση, οι οποίες θα υποβληθούν σε ειδική κριτική επιτροπή τις επόμενες εβδομάδες. Η νικήτρια συμμετοχή, μαζί με τέσσερις νικητές θεμάτων που καλύπτουν την καθαρή τεχνολογία και την ψηφιακή ένταξη, θα ανακοινωθεί στη συνέχεια και θα βοηθηθεί να ζωντανέψει το Συμβούλιο και τον συνεργάτη μας, τον επιταχυντή GovTech PUBLIC. Ανυπομονούμε να αποκαλύψουμε τις εκπληκτικές ιδέες που έχουν φανταστεί οι πολίτες μας σε εύθετο χρόνο και είμαστε τόσο ευγνώμονες σε όλους όσοι εισήλθαν και εργάζονται μαζί μας στην αποστολή μας να δημιουργήσουμε μια έξυπνη πόλη. Παρακολουθήστε αυτόν τον χώρο!